Bulgaria - Sofia: Video-conferencing equipment

Release

ID
ocds-pyfy63:2023-364581:2023-364581
Date
2023-06-19
Language
BG
Tags
tender

Release in JSON

Process

ID (OCID)
ocds-pyfy63:2023-364581
Releases
2023-06-19 (ocds-pyfy63:2023-364581:2023-364581)
2023-10-04 (ocds-pyfy63:2023-364581:2023-598195)

Releases in JSON

Tender

Title
Bulgaria - Sofia: Video-conferencing equipment
Award criteria
priceOnly
Award criteria details
Lowest price

Award criteria for item 1:
- Price

Award criteria for item 2:
- Price
Award period
2023-07-27 - ?
Eligibility criteria
Suitability:

не се поставят

Economic/financial eligibility:

не се поставят

Economic/financial minimum level:

не се поставят

Technical/professional eligibility:

за всяка обособена позиция:1. Участникът трябва да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, за последните 3 /три/ години от датата на подаване на офертата, както следва:Под дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката следва да се разбира: изпълнени най-малко една доставка и инсталиране на мултимедийно оборудване или комуникационно или аудио/видео оборудване.2. Участникът трябва да прилага система за управление на качеството, съответстваща на стандарт БДС ЕN ISO 9001:2015 или еквивалентен, с обхват, включващ доставка и инсталиране на мултимедийно оборудване или комуникационно или аудио/видео оборудване.

Technical/professional minimum level:

1.Участникът трябва да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, за последните 3 /три/ години от датата на подаване на офертата, както следва:Под дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката следва да се разбира: изпълнени най-малко една доставка и инсталиране на мултимедийно оборудване или комуникационно или аудио/видео оборудване.При подаване на офертата участниците декларират съответствието си с критерия за подбор в ЕЕДОП, чрез попълване на раздел В: „Технически и професионални способности“ в част IV „Критерии за подбор“. Преди сключването на договора, възложителят изисква от участника, определен за изпълнител, да предостави списък на доставките, които са идентични или сходни с предмета на поръчката, с посочване на стойностите, датите и получателите, заедно с документи които доказват извършената доставка. 2. Участникът трябва да прилага система за управление на качеството, съответстваща на стандарт БДС ЕN ISO 9001:2015 или еквивалентен, с обхват, включващ доставка и инсталиране на мултимедийно оборудване или комуникационно или аудио/видео оборудване. При подаване на офертата Участникът следва да предостави информация за сертификата в Раздел Г: „Схеми за осигуряване на качеството и стандарти за екологично управление“ в Част IV: „Критерии за подбор“ от ЕЕДОП.Преди сключване на договор за обществена поръчка, възложителят изисква от участника, определен за изпълнител, да представи копие на сертификат (с обхват, включващ доставка и инсталиране на мултимедийно оборудване или комуникационно или аудио/видео оборудване.), издаден от независими лица, които са акредитирани по съответната серия европейски стандарти от Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация" или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация, за съответната област или да отговарят на изискванията за признаване съгласно чл. 5а, ал. 2 от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието. Възложителят ще приеме и еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в други държави членки за чуждестранните лица. Възложителят ще приеме и други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството, когато участник не е имал достъп до такива сертификати или е нямал възможност да ги получи в съответните срокове по независещи от него причини. В този случай участникът трябва да е в състояние да докаже, че предлаганите мерки са еквивалентни на изискваните. При условията на чл. 67, ал. 5 от ЗОП Възложителят може да изисква по всяко време след отварянето на заявленията за участие или офертите представяне на всички или част от документите, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП, когато това е необходимо за законосъобразното възлагане на поръчката.
Main procurement category
goods
Procurement method
open
Procurement method details
Open procedure
Tender period
2023-06-19 - 2023-07-27
Value
119 362.72 BGN
Minimum value
119 362.72 BGN

Tender item

ID
ocds-pyfy63:2023-364581:obj:1
Classification
CPV / 32232000
Description
Обособената позиция включва следните дейности:1. Доставка на оборудване за виртуални лекционни зали с модерна мултимедия и конферентна среда за нуждите на ТУ – София, филиал Пловдив, а именно: Презентационен суич – 1бр.; HDMI сплитер – 1бр.; HDMI Видео превключвател – 1бр.; Устройство за безжична презентация – 1 бр.; PTZ камера 1 – 1бр.; Активен оптичен кабел 2-1бр.; Стойка за камера да позволява монтаж на стена – 2бр.; PTZ камера 2 -1бр.; Активен оптичен кабел 1 – 1бр.; Видео-процесор – 1бр.; Видео конвертор и енкодер – 1бр.; Шаси за микрофонна система – 1бр.; Микрофонен приемник – 1бр.; Микрофонен предавател комплект (слушалка и брошка)– 1бр.; Цифров аудио-матричен процесор – 1бр.; Видео конферентен кодек – 1бр.; Видеокарта – 1бр.; Комплект мишка и клавиатура – 1бр.; Мрежови комутарор – 1бр. 2. Програмиране и настройка на аудио система - задаване на параметри на цифров аудио матричен процесор и настройка спрямо конкретните характеристика на определена зала в ТУ – София, филиал Пловдив.3.Инсталация, свързване и настройка на цялото оборудване, включващи следните дейности: (окабеляване, монтаж, свързване, оживяване, програмиране,  настройка на параметри),4. Обучение на персонал за работа с оборудването в залите5. След приключване на всички дейности по доставка, свързване, инсталиране, програмиране и настройка на оборудването, Изпълнителят следва да представи техническа документация, която включва: обяснителна записка, описваща трасета на структурната кабелна система; чертеж, отразяващ кабелните трасета на структурната кабелна система, тяхната идентификация, както и разпределението и номерацията на всички кабели и панели; подробно описание на извършената конфигурация с включени обяснения за програмиране и настройки на всички модули и системи, включително администраторски потребители и техните пароли (ако има такива); Документацията трябва да бъде предоставена на електронен носител.Договорът влиза в сила от датата на регистрирането му в деловодството на Възложителя. Максималният срок за изпълнение на всички дейности, предмет на обособената позиция е до 90 дни, считано от датата на регистриране на договора в Деловодството на Възложителя. Гаранционният срок на оборудването е посочено в техническата спецификация за всяко изделие. Гаранционната поддръжка се извършва при условията и сроковете, посочени в договора.

Tender item

ID
ocds-pyfy63:2023-364581:obj:2
Classification
CPV / 32232000
Description
Обособената позиция включва следните дейности:1. Доставка на оборудване за виртуални лекционни зали с модерна мултимедия и конферентна среда за нуждите на ТУ – София, филиал Пловдив, а именно: Дисплей – 2бр.; Стойка за монитор 1 – 1 бр.; Стенен панел – 2бр.; Микрофонен приемник – 1бр.; Микрофонен предавател – 1бр.; Микрофон 1 – 1бр.; Микрофон 2 – 1бр.; Дискусионна система – контролер 1- 1бр.; Дискусионна система - председателски пулт 1 – 1бр.; Дискусионна система - делегатски пулт 1- 10бр.; Микрофони дискусионна система – 17бр.; Батерии за пултовете на системата – 11бр.; Дискусионна система - 5Gz точка за достъп – 1бр.; Дискусионна система зарядна станция за батерии- 1бр.; Усилвател за високоговорители на предна стена – 1бр.; Усилвател за високоговорители на стена – 1бр.; Високоговорител за предна стена – 4бр.; Монитор 1 – 4бр.; HDMI сплитер -3бр.; Контролер за автоматизация – 2бр.; Тъч панел за автоматизация 1 – 1бр.; Хардуерна бутониера за управление -2бр.; Шкаф – 2бр.; Филтър на захранването – 2бр.; Монитор 2 – 1бр.; Стойка за монитор 2 – 1бр.; Презентационен суич: - 1бр.; HDMI Видео превключвател – 1бр.; Безжичен презентатор: - 1бр.; PTZ камера 2 – 1бр.; Стойка за камера да позволяват монтаж на стена – 1бр.; Активен оптичен кабел 1 – 1бр.; Дискусионна система – контролер 2-1бр.; Дискусионна система – председателски пулт 2 – 1бр.; Дискусионна система – делегатски пулт 2 – 5бр.; Цифров аудио-матричен процесор – 1бр.; Усилвател за високоговорители на стена – 1бр.; Високоговорител за предна стена 2 – 2бр.; Видео конферентен кодек – 1бр.; Тъч панел за автоматизация 2- 1бр.; Мрежови комутарор – 1бр.; Комплект специализирани кабели, конектори и монтажни аксесоари за озвучителната уредба – 1бр.;2. Програмиране и настройка на аудио система - задаване на параметри на цифров аудио матричен процесор и настройка спрямо конкретните характеристика на определена зала в ТУ – София, филиал Пловдив.3.Инсталация, свързване и настройка на цялото оборудване, включващи следните дейности: (окабеляване, монтаж, свързване, оживяване, програмиране,  настройка на параметри),4. Обучение на персонал за работа с оборудването в залите.5. След приключване на всички дейности по доставка, свързване, инсталиране, програмиране и настройка на оборудването, Изпълнителят следва да представи техническа документация, която включва: обяснителна записка, описваща трасета на структурната кабелна система; чертеж, отразяващ кабелните трасета на структурната кабелна система, тяхната идентификация, както и разпределението и номерацията на всички кабели и панели; подробно описание на извършената конфигурация с включени обяснения за програмиране и настройки на всички модули и системи, включително администраторски потребители и техните пароли (ако има такива); Документацията трябва да бъде предоставена на електронен носител.Договорът влиза в сила от датата на регистрирането му в деловодството на Възложителя. Максималният срок за изпълнение на всички дейности, предмет на обособената позиция е до 90 дни, считано от датата на регистриране на договора в Деловодството на Възложителя. Гаранционният срок на оборудването е посочено в техническата спецификация за всяко изделие. Гаранционната поддръжка се извършва при условията и сроковете, посочени в договора.

Parties

Roles
buyer
Organization name
TEHNIChESKI UNIVERSITET
Street address
kv. DaRVENITsA ul. KLIMENT OHRIDSKI No..8
Locality
gr.Sofiya
Postal code
1756
Country
BG
Contact name
Stela Yanakieva Dishkova
E-mail
syanakieva@tu-sofia.bg
Phone
+359 29652076
Fax
+359 28683215
Website
Link

Organization data Organization in JSON