Bulgaria - Sofia: Motorway construction works

Release

ID
ocds-pyfy63:2019-311858:2019-311858
Date
2019-07-05
Language
BG
Tags
tender

Release in JSON

Tender

Title
Bulgaria - Sofia: Motorway construction works
Award criteria
ratedCriteria
Award criteria details
The most economic tender

Award criteria for item 1:
- Price (60)
- Quality: П2 - Ниво на изпълнение на строителството, предложено във всяка оферта в съответствие с предмета на обществената поръчка и техническите спецификации (40)

Award criteria for item 2:
- Price (60)
- Quality: П2 - Ниво на изпълнение на строителството, предложено във всяка оферта в съответствие с предмета на обществената поръчка и техническите спецификации (40)

Award criteria for item 3:
- Price (60)
- Quality: П2 — ниво на изпълнение на строителството, предложено във всяка оферта в съответствие с предмета на обществената поръчка и техническите спецификации (40)
Award period
2019-08-12 - ?
Eligibility criteria
Suitability:

Изисква се участникът в процедурата, за всяка обособена позиция, да притежава регистрация в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) към Камарата на строителите в Република БЪЛГАРИЯ, съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите (ЗКС), за изпълнение на строежи от Втора група, I-ва категория, а за чуждестранни лица – в аналогични регистри съгласно законодателството на държавата членка, в която са установени или еквивалент.Ако участникът е обединение, което не е юридическо лице, съответствието с критерия за подбор се доказва от всяко от лицата, включени в него, което ще изпълнява съответната дейност, съобразно разпределението на участието на лицата при изпълнение на дейностите, предвидено в документа/ договора за създаване на обединението.*Важно: При попълване на ЕЕДОП за всяка обособена позиция, участникът в процедурата трябва да има предвид, че:За доказване на минималното изискване, участникът следва да посочи в ЕЕДОП наименование, № и дата на съответния документ.При подаване на оферта, информацията относно изискването се посочва от участника в ЕЕДОП, в съответствие с указанията за попълването му, приложени към документацията.Съгласно чл. 67, ал. 5 от ЗОП, Възложителят може да изисква от участниците по всяко време след отварянето на офертите да представят всички или част от документите, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП, когато това е необходимо за законосъобразното провеждане на процедурата.В тези случаи, както и при сключване на договор за изпълнение на поръчката, съответствието с изискването, за всяка обособена позиция, се доказва с представянето на:Заверено копие от документа за регистрация в ЦПРС към Камарата на строителите в Република БЪЛГАРИЯ, съгласно чл. 3, ал. 2 от ЗКС, за изпълнение на строежи от Втора група, I-ва категория.За чуждестранни лица се представя аналогичен документ, доказващ такава регистрация в аналогичен регистър, съгласно законодателството на държавата членка, в която са установени, с който следва да докаже, че има право да изпълнява възлаганата дейност в Република БЪЛГАРИЯ, включително че е извършил съответната регистрация, съгласно Закона за камарата на строителите, във връзка с чл. 112, ал. 1, т. 4 от ЗОП.В случай, че документът е представен по реда на чл. 67, ал. 5 от ЗОП, при сключване на договор за изпълнение на поръчката, същият не се представя.

Economic/financial eligibility:

Изисква се участникът в процедурата, за всяка обособена позиция, за последните три приключили финансови години да е реализирал минимален общ оборот, включително минимален оборот, в сферата, попадаща в обхвата на поръчката.Ако участникът е обединение, което не е юридическо лице, съответствието с критерия за подбор се доказва от обединението участник, а не от всяко от лицата, включени в него.*Важно: При попълване на ЕЕДОП за всяка обособена позиция, участникът в процедурата трябва да има предвид, че:В случай че участник в процедурата участва за повече от една обособена позиция, изискването за всяка обособена позиция ще се счита за изпълнено, ако участникът покрива по - високата от изискуемите стойности за общ оборот, включително за минимален оборот, т.е. без да се сумират.При подаване на оферта, информацията относно изискването се посочва от участника в ЕЕДОП, в съответствие с указанията за попълването му, приложени към документацията.Съгласно чл. 67, ал. 5 от ЗОП, Възложителят може да изисква от участниците по всяко време след отварянето на офертите да представят всички или част от документите, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП, когато това е необходимо за законосъобразното провеждане на процедурата.В тези случаи, както и при сключване на договор за изпълнение на поръчката, съответствието с изискването, за всяка обособена позиция, се доказва с представянето на:1. удостоверения от банки или2. годишните финансови отчети или техни съставни части, когато публикуването им се изисква съгласно законодателството на държавата, в която участникът е установен, или3. справка за общия оборот и за оборота в сферата, попадаща в обхвата на поръчката (в свободен текст).Информацията по т. 2 и т. 3 обхваща последните три приключили финансови години, като информацията може да обхваща и по-кратък период в зависимост от датата, на която участникът е създаден или е започнал дейността си.Когато по основателна причина участник не е в състояние да представи поисканите от Възложителя документи, той може да докаже своето икономическо и финансово състояние с помощта на всеки друг документ, който Възложителят приеме за подходящ.

Economic/financial minimum level:

Изисква се участникът в процедурата, за всяка обособена позиция, за последните три приключили финансови години да е реализирал минимален общ оборот в размер не по-малък от: за обособена позиция 1: 180 000 000,00 (сто и осемдесет милиона) BGN без ДДС; за обособена позиция 2: 116 000 000,00 (сто и шестнадесет милиона) BGN без ДДС; за обособена позиция 3: 95 000 000,00 (деветдесет и пет милиона) BGN без ДДС, включително минимален оборот в размер на: за обособена позиция 1: 100 000 000,00 (сто милиона) BGN без ДДС; за обособена позиция 2: 60 000 000,00 (шестдесет милиона) BGN без ДДС; за обособена позиция 3: 50 000 000,00 (петдесет милиона) BGN без ДДС, в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, а именно строителство на пътища - ново строителство и/или реконструкция, и/или рехабилитация, и/или основен ремонт на автомагистрали (АМ) и/или на пътища от републиканската пътна мрежа (РПМ), и/или на улици, и/или на пътища от общинската пътна мрежа (ОПМ), и/или на пътни съоръжения към тях в страната, и/или на пътища, и/или на пътни съоръжения към тях с еквивалентни характеристики извън страната, изчислен на база годишните обороти на участника.

Technical/professional eligibility:

Изисква се уч-кът в процедурата, за всяка обособена позиция:1.Да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, за посл. 5г. от датата на подаване на офертата, а именно да е изпълнил дейности по стр-во, идентично или сходно с предмета и обема на поръчката с обща дължина и габарит.*ВАЖНО:При попълване на ЕЕДОП за всяка об. поз., уч-кът в процедурата трябва да има предвид, че:1.1.Стр-вото се счита за изпълнено, когато за декларирания обект има съставен и подписан Конст. акт обр. 15/ Прот. обр. 16 или др. док-т за предаване и приемане на строежа от Възл-ля, за което обстоятелство уч-кът следва да посочи в ЕЕДОП наименование, № и дата на съотв. док-т.1.2.Мин. изискване може да бъде доказано с изпълнението на едно или няколко възлагания, както и по отношение на един или няколко обекта.1.3.В случай, че уч-к в процедурата участва за повече от една об. поз., изискването по т.1 ще се счита за изпълнено, ако уч-кът покрива сумата от дължините, в зависимост от броя обособени позиции за които участва.2.Да прилага система за управление на качеството, серт. съгласно стандарт БДС EN ISO 9001:2015 (или екв. сертификат, издаден от органи, установени в др. държави членки).3.Да разполага с персонал и/или с ръководен състав с определена проф. компетентност за изпълн-ето на поръчката (за всяка об. поз. поотделно).Ако уч-кът е обединение, което не е юрид. лице, съответствието с критериите за подбор по т.1 и 3 се доказват от обединението уч-к, а не от всяко от лицата, включени в него, а за това по т.2 от всяко от лицата, включени в него, което ще изпълнява съотв. дейност, съобразно разпределението на участието на лицата при изпълнение на дейностите, предвидено в док-та/договора за създаване на обединението.*ВАЖНО:При попълване на ЕЕДОП за всяка об. поз., уч-кът в процедурата трябва да има предвид, че:3.1.Едно физ. лице може да изпълнява функциите само на 1 експерт в офертата на 1 уч-к.3.2.Предложените за изпълнение на общ. поръчка експерти от персонала и/или от ръководния състав за 1 об. поз. не могат да бъдат включени за др. об. поз..3.3.За предложеният от уч-ка в процедурата КБЗ, уч-кът следва да посочи в ЕЕДОП наименование, № и дата на съотв./ите документ/и, удостоверяващи завършен курс за КБЗ.3.4.За изпълнен обект се счита обектът, за който има съставен и подписан Конст. акт обр. 15/Прот. обр. 16 или др. док-т за предаване и приемане на строежа от Възл-ля, за което обстоятелство уч-кът следва да посочи в ЕЕДОП наименование, № и дата на съотв. док-т.При подаване на оферта, информацията относно изискванията се посочва от уч-ка в ЕЕДОП, в съответствие с указанията за попълването му, приложени към док-ята.Съгласно чл. 67, ал. 5 от ЗОП възл-лят може да изисква от уч-те по всяко време след отварянето на офертите да представят всички или част от док-те, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП, когато това е необходимо за законосъобр-то провеждане на процедурата ... продължава в поле VI.3.

Technical/professional minimum level:

Изисква се уч-кът в процедурата, за всяка обособена позиция:1. Да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, за посл. 5 г. от датата на подаване на офертата, а именно да е изпълнил дейности по стр-во, идентично или сходно с предмета и обема на поръчката, като за такова се приема ново стр-во и/или реконструкция, и/или рехабилитация, и/или основен ремонт на АМ и/или на пътища от РПМ, и/или на улици, и/или на пътища от ОПМ, и/или на пътни съоръжения към тях в страната, и/или на пътища, и/или на пътни съоръжения към тях с екв. характеристики извън страната, с обща дължина минимум 5 км и с габарит не по - малък от Г20 метра;2. Да прилага система за управление на качеството, серт. съгласно стандарт БДС EN ISO 9001:2015 (или екв. сертификат, издаден от органи, установени в др. държави членки) с обхват, включващ стр-во на пътища.3. Да разполага с персонал и/или с ръководен състав с определена проф. компетентност за изпълнението на поръчката (за всяка об. поз. поотделно), включващ най-малко:А. Ръководител на проекта-1бр.:Професионална област (квалификация):да има висше образование по специалност „Транспортно строителство“ (ТС) или „Пътно строителство“ (ПС), или „Строителство на сгради и съоръжения“ (ССС), или „Промишлено и гражданско строителство“ (ПГС), или еквивалентна специалност (ЕС).Специфичен опит:участие в екип, свързано с извършване на цялостно ръководство на мин. 1 изпълнен обект за ново стр-во и/или реконструкция, и/или рехабилитация, и/или основен ремонт на АМ и/или на пътища от РПМ, и/или на улици, и/или на пътища от ОПМ, и/или на пътни съоръжения към тях в страната, и/или на пътища, и/или на пътни съоръжения към тях с екв. характеристики извън страната.Б. Инженер по част „Пътна“-1бр.:Професионална област (квалификация):да има висше образование по специалност ТС или ПС, или ЕС.Специфичен опит:участие в екип, свързано с извършване на дейности по част „Пътна“ в мин. 1 изпълнен обект за ново стр-во и/или реконструкция, и/или рехабилитация, и/или основен ремонт на АМ и/или на пътища от РПМ, и/или на улици, и/или на пътища от ОПМ, и/или на пътни съоръжения към тях в страната, и/или на пътища, и/или на пътни съоръжения към тях с екв. характеристики извън страната.В. Инженер по част „Конструктивна“-1бр.:Професионална област (квалификация):да има висше образование по специалност ССС или ПГС, или ТС, или ПС, или „Строителство на транспортни съоръжения“, или „Железопътно строителство“, или ЕС.Специфичен опит:участие в екип, свързано с извършване на дейности по част „Конструктивна“ в мин. 1 изпълнен обект за ново стр-во и/или реконструкция, и/или рехабилитация, и/или основен ремонт на АМ и/или на пътища от РПМ, и/или на улици, и/или на пътища от ОПМ, и/или на пътни съоръжения към тях в страната, и/или на пътища, и/или на пътни съоръжения към тях с екв. характеристики извън страната... Продължава в поле VI.3).
Main procurement category
works
Procurement method
open
Procurement method details
Open procedure
Tender period
2019-07-05 - 2019-08-12
Value
459 928 357.00 BGN
Minimum value
459 928 357.00 BGN

Tender item

ID
ocds-pyfy63:2019-311858:obj:1
Classification
CPV / 45233110
Description
Участък от км 3+757 до км 8+870 - развива се по следата на съществуващият обходен път с уширение на настилката надясно /запад/ от габарит Г/12 до проектния габарит Г/20.Решен е със следните технически характеристики:— проектна скорост – V = 80 км/ч— габарит Г/20 – със зелена ивица – 2 м, настилка 2х7,5 м банкети 2х1,5 м— настилка:Плътен асфалтобетон сплит мастик SMA 0/11 S(SMA12.5) с полимермодифициран битум – устойчивост на полируемост PSV–min50 - 4см Е1=1200МPaАсфалтова смес за долен пласт 0/20 с полимермодифициран битум – 6 см. Е2=1000МРаАсфалтова смес за основа Ао– 12 см Е3=800МРаОсновен пласт, стабилизиран с цимент– 20 см. Е4=600МРаТрошен камък с подбрана зърнометрия съгл.Т4202.2.1 на ТС2014 - 20 см. Е5=350МРаЗона А – от почви А-I - материали съгл.Т3403.1 на ТС – 50см.При км 8+870 трасето напуска съществуващият път развива се изцяло по нов терен на запад от него до края на този етап км 33+400.В участъка след км 8+870 трасето е решено като скоростен път със следните технически характеристики:Проектна скорост V=120 км/чГабарит – Г/28 – настилка 2х7,5 м, водещи ивици 2х0,5, зелена разделителна ивица 3,5 м, аварийни ленти 2х2,5 м и банкети 2х1,25. Банкетите се увеличават на 1,5 м при необходимост от ограничителни системи за пътища.

Tender item

ID
ocds-pyfy63:2019-311858:obj:2
Classification
CPV / 45233110
Description
Началото на участъка е при км 33+400 преди местния път, който е обслужвал разрушения птицекомбинат и има връзка с път I-1, краят е при км 47+000 след пресичането на път I-1, след с. Бела. Новопроектираният скоростен път е извън обхвата на съществуващият път I-1. Проектната скорост е 120 км/ч и Габарит Г28. В определени участъци е предвидено изграждането на трета лента: От км 36+830.00 до км 39+110.00 – ляво; От км 39+110.00 до км 44+000.00- дясно.Ситуационно този участък преминава през няколко характерни местности:От км 33+400 до км 37+000.00 – Пътят преминава западно от съществуващия път I-1 (Е79) Видин - Кулата в близост до изоставен птицекомбинат, за който е оставен път за достъп от общинския път при км 33+494. В този участък терен е относително равнинен скоростния път пресича при км 36+409 ж.п. линия Видин-София с надлез и минава над напоителен канал. В този подучастък няма минимални радиуси на хоризонталните криви. При км 36+060 е предвиден пътен възел „Макреш“, с възможност за връзка със село и гара Макреш, град Димово и две връзки към път I-1 (E79) Видин-Кула – (северно по общинския път и южно по път III-1403 – /с. Подгоре-гара Макреш /път I-1/. В съответствие Решение на ЕТИС в този участък са направени рехабилитации, реконструкция и нови пътища както следва:— От км 0+000 до км 2+259.30 – реконструкция на път III-1403 в участъка от км 0+900 до км 2+040 с преминаване над скоростния път и рехабилитация в участъците от км 0+000 до км 0+900 и от км 2+040 до км 2+159.30 с край на кръстовище при път I-1 /E79/ Видин –Кула в близост до град Димово,— От км 0+000 до км 2+552.97 – нов път за гара Срацимир условно наречен 1, разположен успоредно на скоростния път източно, краят на пътя е при подлеза за достъп на птицекомбината,— От км 0+000 до км 0+769,40 - реконструкция на съществуващия път условно наречен път за гара Срацимир 2 с начало път I-1 /E79/ Видин–Кула в близост до гара Срацимир и край подлеза за достъп при птицекомбината.От км 37+000 до км 42+300 – Скоростният път се спуска към град Димово и река Арчар, пресича път I-1 (E79) Видин – Кула при км 38+098 с триотворно съоръжение, като в единия отвор е проектиран и нов селскостопански път при км 38+119.80. Пресича няколко канала и след това река Арчар при км 39+140 с шест отворно съоръжение. След моста на река Арчар започва изкачване, като се преминава над път III-1102 /Арчар-Димово- граница Сърбия/ при км 40+177.73 и дере при км 40+252. При км 40+300 пътят е над град Димово, като в този участък скоростния път и част от следващият подучастък са с минимални на радиуси на хоризонталните криви.От км 42+300 до км 47+000 – пътят преминава над град Димово и село Бела като е разположен успоредно на частично изграждания през годините път Димово-Ружинци без да го засяга, в подучастъка са проектирани два селскостопански подлеза при км 42+650 и км 44+194. При км 46+388 се пресича път I-1 /E79/ Видин – Кула, като на него е развит пътен възел тип „Полудетелина“ и достъп на селскостопански път към първокласния, този селскостопански път обслужва намиращата се наблизо кариера при село Орешец.

Tender item

ID
ocds-pyfy63:2019-311858:obj:3
Classification
CPV / 45233110
Description
Началото на участъка е при км 47+000 след пресичането на път I-1 /E79/ Видин-Кула, след село Бела и разработения проектен пътен възел „Бела”, краят на участъка е преди Ружинци при км 58+128.47 с включване към следващия проектен участък и е в близост до път I-1 Е79.От км 47+000 до км 52+000 – пътят преминава успоредно на ж.п, линията, като е отдалечен от нея и не се засяга съществуващия селскостопански път успореден на нея, пресича река Скомля над язовир Скомля при км 49+350 с три отворно съоръжение, като в два от отворите са направени селскостопански пътища двустранно за достъп към язовира. Преминава над две дерета, в този участък е предвиден селскостопански подлез при км 50+420, площадка за отдих при км 50+600. При км 51+903,40 последователно пресича с четириотворно съоръжение ж.п. линията Видин-София и път VID1003 /Орешец/. От км 52+000 до км 58+128,47– След преминаването на пътя за село Орешец, скоростният път се спуска към Ружинци, пресича няколко дерета и река Барата при км 54+130 с три отворно съоръжение, като в двата отвора са разположени два селскостопански пътища. При км 55+350 е проектиран селскостопански подлез, а при км 56+130 се преминава над път I-1 /E79/ Видин – Кула с три отворно съоръжение.Проектната скорост е 120 км/ч и Габарит Г28. Трета лента за товарни автомобили при надлъжни наклони 4,5 %: от км 36+830 до км 39+110 в ляво; от км 39+110 до км 44+000 - дясно.

Parties

Roles
buyer
Organization name
Agentsiya „Patna infrastruktura“
Street address
bul. „Makedoniya“ No. 3
Locality
Sofiya
Postal code
1606
Country
BG
Contact name
Biserka Borisova/inzh. Petya Yaneva
E-mail
b.s.borisova@api.bg
Phone
+359 29173396
Fax
+359 29173398
Website
Link

Organization data Organization in JSON